Opi tuunaamaan elämäntapojasi ja tee arjesta diabeteksen kanssa helpompaa

Tule mukaan Helpompi arki diabeteksen kanssa -verkkokurssille, jolla opit yksinkertaiset ja toimivat työkalut päivittäisten tapojen työstämiseen. 7.5. alkavalle ilmaiselle kurssille mahtuu 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta, toimi siis heti! 

Mitä opit kurssilla?

 • Opit automatisoimaan esimerkiksi verensokerin mittaamisen, päiväkirjan pitämisen, säännöllisen syömisen, hiilareiden laskemisen ja päivittäisen liikkumisen tapoja niin, että sinun ei tarvitse joka päivä käydä itsesi kanssa neuvottelua teetkö asian vai etkö. Emme kuitenkaan tähtää sokeaan autopilottiin eikä tavoite ole esimerkiksi opetella automaatiolla syömään joka päivä hiilareita saman verran. Tarkoitus on oppia tekemään tapa niistä asioista, jotka voi automatisoida ja siten vapauttaa lisää tarkkaavaisuutta esimerkiksi juuri tilannekohtaisen hiilaritarpeen arvioimiselle.

 • Opit toimimaan tilanteissa, joissa yllämainittujen tapojen toteuttaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä ja hoitoväsymys hiipii mieleen

 • Opit uusien tapojen luomisen taidon, joka pätee myös muuhun elämään ja vapauttaa energiaa 

Mitä kurssilla tehdään?

Kurssi perustuu Behavior Designiin, eli suostuttelumuotoiluun. Siinä uusin psykologinen tutkimustieto yhdistyy parhaisiin suunnittelutyökaluihin. Suostuttelumuotoilussa lähdetään liikkeelle siitä, että uusien tapojen luominen on taito, jonka voi oppia. Ideana on luoda uusia, positiivisia tapoja tai vahvistaa hyviä jo olemassa olevia. Emme yritä murtaa vanhoja, ehkä huonoksi leimattuja tapoja, sillä se prosessi on erilainen. Filosofia on, että keskitytään hyvään, tarjotaan työkalut positiivisen muutoksen luomiseen ja vähitellen sen vaikutus leviää. 

 

Jokainen osallistuja valitsee itse tavat, joihin haluaa kurssin aikana keskittyä, mutta niiden suunnitteluun ja harjoitteluun saa kurssilta apua. Videoiden, lyhyiden tekstien, tehtävien ja kyselyiden avulla opit miten tapoja luodaan ja hiotaan ja pääset heti testaamaan oppejasi käytännössä. Tehtävävastauksiin ja muihin kysymyksiin vastataan henkilökohtaisesti, mutta mitään ei jaeta muiden osallistujien kanssa ilman lupaa.

Koska kurssi on ensimmäinen laatuaan, pääset myös vaikuttamaan sen sisältöihin ja sinua pyydetään kommentoimaan esimerkiksi sanavalintoja.

Kenelle kurssi on tarkoitettu?

Etsimme mukaan aikuisia, joilla on insuliinihoitonen diabetes. Diabeteksen tyypillä, viimeisimmällä HbA1c-arvolla tai käytössä olevilla hoitovälineillä ja -teknologioilla ei ole merkitystä. Tärkeää on, että sinulla on oma halu tutustua lähemmin omiin diabeteksen hoitoon vaikuttaviin tapoihisi ja uteliaisuus kokeilla miten niihin voi vaikuttaa.

Missä ja milloin?

Kurssi starttaa sunnuntaina 7.5.2017 ja kestää kolme viikkoa. Jokaisella kurssiviikolla on oma teemansa, ja viikon materiaalit tulevat saataville sunnuntaisin. Koska tapaamme verkossa, voit käydä läpi asioita omassa tahdissasi, mutta ensimmäiselle sunnuntaille kannattaa varata noin tunti kurssin aloittamiseen. Varaa samalla aikaa seuraavalle viikolle kurssitehtävien tekemistä varten.

 

Viikoittaisen kurssimateriaalin läpikäynti vie aikaa yhteensä tunnin verran ja päivittäiset tehtävät viitisen minuuttia. Miksi teemme tehtäviä päivittäin? Siksi, että saat valita kurssin tutkimuskohteeksi tapoja, joita toivoisit tekeväsi päivittäin. Näin pääset heti harjoittelemaan uusia asioita käytännössä ja oppimaan miten homma sinun kohdallasi toimii.  

Vaikka kurssi onkin ilmainen, on ilmoittautuminen kuitenkin sitova. Ilmoittaudu 3.5.2017 mennessä.

Muistathan, että paikkoja on rajoitetusti!

Kurssiviikkojen teemat

Jokainen kurssiviikko vie uusien tapojen oppimisen tematiikkaa pidemmälle. Punaisena lankana koko kolmen viikon ajan kulkee kuitenkin omien diabeteksen hoitoon liittyvien tapojen suunnittelu, harjoittelu ja hiominen. 

1. viikko: Uusien tapojen luominen on taito

 • Tapojen luomisen perustyökalut

 • Miten sinun diabeteksesi toimii? Laaditaan oma taparesepti

 • Opetellaan harjoittelemaan uutta tapaa

 • Arki, viikonloppu ja lomat eroavat toisistaan – miten se vaikuttaa diabeteksen hoitoon

2. viikko: Surffaa motivaatioaallolla!

 • Mikä on motivaation rooli diabeteksen hoitamisessa

 • Saako motivaatiota jostain lisää

 • Mitä tehdä kun motivaatio on miinuksella ja hoitoväsymys hiertää

 • Miten omaa tapareseptiä muokataan

3. viikko: Hyödynnä supertavat

 • Mitä ovat diabetekseen liittyvät supertavat

 • Mitä opit diabeteksestasi, itsestäsi ja omahoidon tavoistasi

 • Miten voit hyödyntää oppimaasi myös muussa elämässä

 • Miten jatkaa uusien tapojen kanssa kurssin jälkeen

Kolmen viikon kurssin jälkeen yhteydenpitoa jatketaan vähitellen harventuvalla tahdilla ainakin puolen vuoden ajan oppiaksemme mitä kurssista on jäänyt elämään.

Mielenkiintoinen sisältö, eikö vain? Ja vielä ilmainen!

Toimi siis nopeasti ja varaa paikkasi!

Kurssin vetäjä Riitta Mettomäki

Riitta on työskennellyt pitkään terveyden ja hyvinvoinnin palveluiden kehittämisen parissa. Läheinen yhteistyö ykköstyyppien kanssa diabeteksen omahoidon kehittämiseksi sai hänet ymmärtämään, että diabeteksen hoito ei ole vain hiilareita ja insuliinia. Riitta on tutkinut hyvien tapojen luomisen vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin ja opiskellut suostuttelumuotoilua (Behavior Design) Stanfordin yliopiston professori BJ Foggin johdolla. 

Tutkin aiemmin diabeteksen omahoitoon liittyvää motivaatiota ja totesin, että paraskaan motivaatio ei yksin riitä, vaan tarvitaan muutakin. Olen onnekseni löytänyt paljon hyviä työkaluja positiivisen muutoksen tekemiseen. Haluan työlläni auttaa ihmisiä ja uskon lujasti, että diabeteksen omahoidossa hyvien tapojen luomisella voi olla iso vaikutus. Siksi loin tämän kurssin.

En ole terveydenhuollon ammattilainen enkä ota kantaa diabeteksen hoitoon, mutta voin auttaa sinua tekemään muutoksia tapoihisi ja elämään helpompaa arkea diabeteksen kanssa. 

On tutkittu että pysyvään muutokseen on kaksi tietä: ympäristön muutos ja tapojen muuttaminen pienin askelin. Kovinkaan monelle muutto uuteen kotiin toiselle paikkakunnalle, työpaikan, koulun ja läheisten ihmisten vaihtaminen ei kuulosta mukavalta vaihtoehdolta. Tapojen muuttaminen pienin askelin sen sijaan on mukavaa, sillä saat onnistua heti!

"

Hyviä kysymyksiä

Miksi kurssi sopii juuri diabeetikoille? 

Riitta on työskennellyt diabeteksen omahoidon parissa ja laatinut kurssin vastaamaan diabeetikoiden arjen haasteisiin. Diabeteksen hoito ei välttämättä ole sieltä simppeleimmästä päästä, ja kurssilla onkin otettu vahvasti huomioon miten tavat voivat auttaa esimerkiksi hoitoväsymyksen kanssa.

Mitä hyötyä kurssista on minulle elämääni diabeteksen kanssa? 

Opit luomaan uusia tapoja, jotka helpottavat diabeteksen hoitoa, joka päivä. Kun olet tuon taidon oppinut, osaat helposti muokata tapojasi diabeteksen mukana elämäsi varrella eri tilanteissa. Elämästäsi tulee helpompaa. 

Miksi tapojen kehittäminen auttaa diabeetikkoa? 

Diabetes tulee olemaan mukanasi joka päivä ja voit tehdä joka päivä useita pieniä asioita voidaksesi hyvin. Kun teet niistä asioista tapoja, et tarvitse muistilappuja tai puhelinta muistuttamaan niiden tekemisestä, vaan ne tapahtuvat itsestään. Tavat eivät kuormita mieltäsi kuten tekemättömien asioiden listat tekevät, vaan voit keskittyä muuhun elämään tietäen, että diabetekseen liittyvät rutiinit hoituvat kyllä.

Voinko tulla kurssille, jos haluan eroon jostakin huonona pitämästäni tavasta? 

Kurssin idea on luoda uusia, positiivisia tapoja. Emme yritä murtaa vanhoja, ehkä huonoiksi leimattuja tapoja, sillä se prosessi on erilainen. Kurssin filosofia on keskittyä hyvään ja tarjota työkalut positiivisen muutoksen luomiseen. Vähitellen sen vaikutus leviää. 

Saanko kurssin avulla nopeasti isoja muutoksia? 

Ei. Lupaan, että et voi kurssin jälkeen retostella lähipiirillesi useamman prosenttiyksikön laskeneella HbA1c-arvolla tai muulla dramaattisella muutoksella. Sen sijaan pyrin parhaani mukaan tarjoamaan sinulle välineet, joiden avulla saat aikaan suuren muutoksen – ajan mittaan, sillä siten saavutetaan tutkimusten mukaan pysyvin tulos. Jos kaipaat suurta muutosta nopeasti, tulet pettymään kurssin sisältöön. 

Mitä tapahtuu kurssin jälkeen? 

Sinä jatkat toivottavasti kurssilla aloittamiesi tapojen harjoittelua, vaalimista, muokkaamista ja uusien suunnittelua. Kyselen sinulta vähitellen harventuvalla tahdilla noin puolen vuoden ajan mitä kuuluu, jotta voin oppia lisää kurssin vaikutuksista.  

Minkälaisen nettiyhteyden tai tietokoneen tarvitsen? 

Et mitään erityistä. Jos sinulla on pääsy nettiin joko tietokoneella, tabletilla tai puhelimella, on tekniikkapuoli hallussa. Kurssin materiaalit löytyvät erillisestä verkkokurssipalvelusta, johon on helppo kirjautua. Saat siihen ohjeet ennen kurssin alkua.  

Miten toimia, jos haluan osallistua kurssille? 

Hienoa, tervetuloa! Voit ilmoittautua tällä lomakkeella. Sitten ei muuta kuin kalenteriin ensimmäinen "tapaaminen" sunnuntaina 7.5.2017. Saat sähköpostilla tarkat ohjeet kurssipalveluun kirjautumiseen ja muihin käytännön asioihin. Ja aina kun on kysyttävää tai muuten vain kommentoitavaa, ota yhteyttä. 

Hmm, mielessä olisi vielä monta kysymystä. Mistä voisin saada lisätietoa?  

Mahtavaa, kysy pois! Jos haluat laittaa sähköpostia, on osoite riitta@frankly.fi. Voit aivan yhtä hyvin myös soittaa, laittaa tekstarin tai vaikka WhatsApp-viestin. Silloin numero on

040 7675678. 

 

Nimi *

Sähköpostiosoite *

Ikä

Jos haluat kommentoida tai kysyä jotain, voit tehdä sen tässä!

Tervetuloa kurssille!

Ilmoittaudu alla olevalla lomakkeella 3.5. mennessä.

Tavataan verkossa 7.5.! 

© Riitta Mettomäki / Frankly. Y: 2029976-7